Pasteryzacja to proces poddawania produktów działaniu wysokiej temperatury w celu ich konserwacji. Ma ona na celu zniszczenie lub zahamowanie wzrostu chorobotwórczych drobnoustrojów, a jednocześnie – zachowuje pełnię ich smaku i wiele wartości odżywczych. Najbardziej znanymi metodami są pasteryzacja na mokro, polegająca na gotowaniu zamkniętych w słoikach przetworów, lub pasteryzacja na sucho, zwana też janginizacją wykonywana w piekarniku w temperaturze 120-130 stopni Celsjusza. Ostatnio popularny stał się również proces pasteryzacji mikrofalowej praktykowany w zakładach przemysłowych. Na czym on polega?
Czym jest mikrofalowa pasteryzacja produktów spożywczych?
To tak samo, jak w przypadku standardowej pasteryzacji – proces mający zapobiec namnażaniu bakterii w produktach spożywczych. Każdy, kto kupuje tradycyjne mleko z pewnością kojarzy napis UHT (Ultra High Temperature) mówiący o tym, że zostało ono poddane działaniu wysokiej temperatury. W spożywczych zakładach przemysłowych stosowane są obecnie wygodne i szybkie w użyciu pasteryzatory mikrofalowe, które błyskawicznie podnoszą temperaturę produktu, znacznie przyspieszając cały proces.
Zalety pasteryzacji mikrofalowej
Do głównych zalet procesu pasteryzacji z wykorzystaniem mikrofal należą:
- ograniczenie rozkładu witamin,
- brak ciemnienia obrabianych produktów,
- ominięcie denaturyzacji białek,
- możliwość poddania pasteryzacji produktów zapakowanych w niektóre, przepuszczające mikrofalowe promieniowanie opakowania,
- duża różnorodność produktów, jakie mogą być w ten sposób obrabiane: żywność dla niemowląt, nabiał, alkohole, zupy, przeciery owocowe itp.
W jaki sposób odbywa się pasteryzacja mikrofalowa?
Skuteczność tego typu pasteryzacji zależna jest w dużej mierze od rodzaju, a także kształtu produktu poddawanego procesowi, czasu działania fali oraz temperatury, jaka została osiągnięta. Często proces ten łączony jest także z suszeniem odbywającym się na specjalnych suszarkach taśmowych w formie tunelu, z wbudowanymi na górze i na dole generatorami mikrofalowymi. Produkt jest podgrzewany, a następnie schładzany kilkukrotnie tak, aby został równomiernie zapasteryzowany. Innym rodzajem obróbki jest pasteryzacja pod ciśnieniem w komorze generującej 250 kPa. Wysoka temperatura połączona z niskim ciśnieniem zapobiega wrzeniu i szybkiemu parowaniu wody, pozwalając odpowiednio zabezpieczyć produkt.
Linie do pasteryzacji mikrofalowej oraz doradztwo w tym zakresie oferuje firma MICRO-ACTIV COMPONENTS.