Kupując komponenty elektroniczne, masz do dyspozycji różne rodzaje i kanały dostaw. Od bezpośredniej relacji z producentem podzespołów elektronicznych, przez oficjalnego dystrybutora, po korzystanie z niezależnych dystrybutorów i brokerów. Jednak każda z tych kategorii ma wiele…
Blog
Zalety laminatów mikrofalowych firmy ROGERS
Dla wielu projektantów płyt PCB laminaty firmy ROGERS są koniecznością w przypadku obwodów wysokiej częstotliwości, gdy zdają sobie sprawę z niskiej wydajności FR4 w zakresie częstotliwości mikrofalowych. Poniżej opiszemy zalety laminatów ROGERS’a…
Mikrofalowa sterylizacja i debakteryzacja produktów spożywczych i organicznych
Sterylizacja i debakteryzacja surowców, półproduktów i produktów spożywczych ma bardzo istotne znaczenie dla ich przydatności w dalszym procesie produkcyjnym. Jest ważna także dla bezpieczeństwa sanitarnego, czy epidemiologicznego oraz trwałości i przydatności surowców w ogóle. Ekonomiczną, jak również…
ANTENY SATELITARNE
Rodzaje anten i ich podstawowe parametry Anteny służące do odbioru lub nadawania sygnału z kosmosu są częścią niezliczonej liczby urządzeń elektronicznych. Wykorzystywane są nie tylko do odbioru telewizji cyfrowej w domu i tradycyjnej radiokomunikacji, ale do wielu…
Filtry w elektronice
Filtr jest to fragment obwodu elektrycznego lub elektronicznego, dzięki któremu możliwe jest blokowanie lub przepuszczanie sygnałów o określonej częstotliwości bądź zawierającego określone harmoniczne. Podział filtrów Filtry elektroniczne można podzielić ze względu…
Półprzewodnikowe przemysłowe generatory mikrofalowe
W związku z coraz szerszym wykorzystaniem techniki mikrofalowej w różnych dziedzinach przemysłu, medycyny i nauki konstruktorzy generatorów mikrofalowych ciągle ulepszają te urządzenia, wykorzystując najnowsze dostępne podzespoły. Nowoczesne generatory mikrofalowe Generatory…
Liofilizacja
Liofilizacja jest suszeniem sublimacyjnym zamrożonych substancji. W metodzie tej rozpuszczalnik jest usuwany w obniżonej temperaturze i pod zmniejszonym ciśnieniem. Umożliwia suszenie produktów termolabilnych (nieodpornych na ogrzewanie). Liofilizację w technologii żywności zastosowano po raz pierwszy…
Si-Wafer – wafle krzemowe
Wafle krzemowe, zwane także podłożem krzemowym lub plastrem krzemowym to cienkie płytki monokrystalicznego krzemu stosowane powszechnie w elektronice do produkcji układów scalonych, ogniw fotowoltaicznych czy mikroukładów elektromechanicznych. Powstają z wałków niemal…