Mikrofalowa sterylizacja i debakteryzacja produktów spożywczych i organicznych

Mikrofalowa sterylizacja i debakteryzacja produktów spożywczych i organicznych

Sterylizacja i debakteryzacja surowców, półproduktów i produktów spożywczych ma bardzo istotne znaczenie dla ich przydatności w dalszym procesie produkcyjnym. Jest ważna także dla bezpieczeństwa sanitarnego, czy epidemiologicznego oraz trwałości i przydatności surowców w ogóle.

Ekonomiczną, jak również skuteczną metodą jest stosowanie mikrofal lub wysokich częstotliwości do eliminacji bakterii i zarodników pleśni. Technologia ta w ostatnich latach rozpowszechniła się w przemyśle przetwórstwa żywności ze względu na liczne zalety, których nie oferują tradycyjne technologie. Są to:

  • równomierne nagrzewanie produktu w całej objętości,
  • brak fizycznego kontaktu z produktami,
  • docieranie mikrofal do wnętrza opakowania lub przestrzennej struktury materiału, podczas gdy inne metody działają głównie na powierzchnię i dalej przez przenikalność cieplną,
  • po działaniu mikrofal nie pozostają żadne szkodliwe lub niebezpieczne substancje,
  • mikrofale bezpośrednio oddziałują na drobnoustroje w postaci wegetatywnej, jak również na przetrwalniki,
  • technologię mikrofalową można łączyć z innymi metodami obróbki termicznej, pod ciśnieniem, w atmosferze gazowej lub tp,
  • mikrofalowa obróbka np. ścieków komunalnych pozwala na użycie szlamu jako nawozu lub użyźniacza gleby,
  • zwiększenie wydajności i szybkości przerobu,
  • zmniejszenie powierzchni produkcyjnej pod linię technologiczną,
  • szybki zwrot inwestycji.

Wszelkie informacje, ofertę, realizację dostawy, uruchomienie linii, przeszkolenie personelu można uzyskać w firmie MICRO-ACTIV COMPONENTS. Zachęcamy też do zapoznania się w oferta dostępnych u nas elementówmikrofalowych, diod, wzmacniaczy, generatorówgłowic.