Mikrofalowe rozmrażanie (temperowanie) mięsa

Mikrofalowe rozmrażanie (temperowanie) mięsa

Nasz klient potrzebował rozmrażać (temperować) bloki mięsne o wadze 20 do 25 kg z temp. -18° do -2° przed zmieleniem lub dalszą obróbką. Wymagana dzienna ilość mięsa do przerobu wynosiła około 18 ton. W sezonie letnim wolumen wzrastał, więc sprzęt musiał być w stanie pracować 24 godziny na dobę w okresach szczytu.

Powyższy problem z produkcją został rozwiązany poprzez zastosowanie mikrofalowego urządzenia do rozmrażania AMW400 firmy SAIREM z dwoma przesuwnymi stołami zapewniającego wymaganą wydajność. To rozwiązanie wsadowe pozwala naszemu klientowi na szybką zmianę z jednego produktu na inny dzięki recepturom zintegrowanym z oprogramowaniem HMI. Bloki mięsne są teraz równomiernie temperowane w mniej niż 5 minut zamiast ok. 20 godzin powolnego rozmrażania w temperaturze otoczenia. Urządzenie zajmuje bardzo ograniczoną powierzchnię podłogi.

Kluczowe korzyści:

Szybkość: nasz sprzęt oszczędza czas i pieniądze dla firmy, klient może temperować 18 ton mięsa dziennie, w porównaniu do 18 ton mięsa w ciągu 3 do 4 dni wcześniej. Mięso do przetworzenia na kiełbasy jest gotowe w ciągu kilku minut, zamiast całego dnia czekania. Klienci są obsługiwani szybciej.

Jakość: jakość produktu została podwyższona dzięki szybkiemu rozmrażaniu i jednorodnej temperaturze końcowej.

Oszczędności: temperowanie mikrofalami całkowicie wyeliminowało wycieki, które stanowiły 6% przetworzonego mięsa. Nasz klient oszczędza do 10 000 zł dziennie dzięki tej 100% wydajności.

Bezpieczeństwo: szybkie i jednorodne temperowanie całkowicie zapobiega rozwojowi drobnoustrojów na blokach mięsnych. Nie ma ryzyka rozwoju bakterii.

Jeżeli Ty również jesteś zainteresowany skorzystaniem z naszej wiedzy i doświadczenia w zakresie zasilaczy do generatorów mikrofalowych lub innych elementów, zachęcamy do kontaktu z Micro-Activ Components.